Terroir

Kaffens terroir har stor betydning for smagen. Terroir kan betyde, at kaffens profil og smagsnoter træder tydeligt frem. Man får en klar oplevelse af, hvad kaffen står for, og der er balance i smagen. I Coffee Hub har vi nøje udvalgt økologiske farme og kooperativer, som har en interessant beliggenhed i forhold til højde, vandtilførsel og verdenshjørner. Vi har samtidig lagt vægt på biodiversitet, planternes alder og antallet af fuglearter i plantagen.

Arabica kaffebønner dyrkes i bjergrige områder fra 900 til 2.200 m. over havets overflade i et bælte på 1.600 km på hver side af ækvator. Temperaturen er nogenlunde konstant, og her er frostfrit. Vulkansk og porøs jord er særlig velegnet til kaffedyrkning. Her er rig næring for planterne.

Økologisk kaffe er produceret uden brug af kemiske sprøjtemidler og kunstgødning, og produktionen er bæredygtig.

Coffee Hub er statskontrolleret økologisk:
Se Fødevarestyrelsens økologirapport

Skal man klare sig helt uden kunstgødning og samtidig holde på fugten i jorden, er det nødvendigt at have flere slags træer fx banan, guava og bambus sammen med kaffeplanterne. Træerne tiltrækker fugle, og både fugle og nedfaldne blade gøder jorden naturligt.

Biodiversitet
Jo højere biodiversitet med flere slags træer og forskellige slags fugle – jo bedre gødning. Fugle og skyggetræer er afgørende for at opnå en balanceret smag, også fordi skyggen gør modningen langsommere og skaber mere smagsfylde i bønnerne. Men med skyggetræer er der mindre plads til kaffeplanterne, og udbyttet er lavere.

Industrielt dyrket konsumkaffe betyder omvendt, at planterne står tæt med ca. 1 meter i mellem sig som monokultur. Der bruges kunstgødning, og kaffebønnerne modnes hurtigere. Det har konsekvenser for kvaliteten, men udbyttet er langt større.

Planternes rodnet
For at terroir virkelig skal slå igennem i smagen, skal kaffeplanterne nå en vis alder. I konsumkaffeindustrien er kaffeplanterne i gennemsnit 4 til 7 år gamle. Her bærer planterne rigt, men der er få rødder til at trække mineraler og sporstoffer ud af jorden.
En kaffeplantes rodnet udvikles først rigtigt efter fem år, og jo ældre planten er, jo større er rodnettet. Men samtidig falder udbyttet per plante.
På kaffeplantagerne for specialkaffe er det karakteristisk, at planterne er relativt store og sædvanligvis over 7 år gamle.